Det korte svar: nej. Det lange svar: ja
De nationale kliniske retningslinjer på dette område er fra 2021 og siger, at kiropraktorbehandling har en rolle på linje med mange andre tiltag. Intet virker bevisligt særlig godt men mange tiltag virker (læs: har evidens nok) til at have fået prædikatet ”svag anbefaling” – det højeste for nogen indsats.
Måden, kiropraktisk behandling virker på i forbindelse med symptomerne på hjernerystelse, kan deles i to. Den store virkning sker på strukturerne udenfor hjernen, og den lille effekt sker på selve hjernen.
Når man er så uheldig at pådrage sig en hjernerystelse vil nakken også oftest lide under det, en lidt piskesmældsagtig påvirkning. Da hjernepåvirkningen jo naturligvis pådrager sig mest opmærksomhed, glemmes nakkens andel af årsagen til symptomerne: Smerter og spændinger i nakken, hovedpine og indimellem også usikker balance. Det er jo synd, at det glemmes, for det er ofte netop de symptomer, som er de mest påtrængende.
Efter en hjernerystelse må hjernen ikke overbelastes, og det er her, hvor den ”lille effekt” af kiropraktisk behandling kommer ind. Et fejlbehæftet bevægeapparat med spændinger og smerter involverer jo hjernen på en særdeles intens måde: Den skal forholde sig til smerterne, den skal skabe et alternativt bevægelsesmønster for at skåne de skadede områder, og endelig skal den finde en balance under ændrede og vanskelige vilkår. Alt sammen noget der belaster og aktiverer hjernen i et omfang, som den med god behandling på nakken og det øvrige bevægeapparat kunne have været foruden. Det fjerner bremseklodserne for hjernens egen evne til at komme sig.
Det er teori, men mangeårig klinisk erfaring med mange patienter med hjernerystelse har lært os, at vi sagtens kan bidrage til, at man får det bedre – ofte betydeligt.