Rideulykker og rytterskader

Får ryttere særlige typer af problemer, som når tennisspilere får tennisalbuer, snowboadere får halebensskader, og håndspillere får skulderskader? Nej, det gør de ikke, for ridning er ikke så ensidigt belastende som mange andre sportsgrene. De får til gengæld en bred vifte af problemer spændende fra tennis- og golfalbuer fra at muge ud, diverse nakke- og brystkasseskader fra diverse fald, til ankelskader ved at vride om på en ujævn ridebane. 

Når en skade gør ondt, er ingen, heller ikke ryttere, i tvivl om, at noget er galt. Til forskel fra mange andre sportsfolk har ryttere en særlig mulighed. De kan nemlig mærke kroppens mekaniske fejl i led og muskler, inden de udvikler sig til at gøre ondt. Den korteste vej imellem to punkter er som bekendt en ret linje, men hvis et led eller en muskel udvikler en stivhed efter en skade, er kroppen nødt til at undvige stivheden ved at slå et sving uden om den. Disse anderledes bevægelser, som er ganske ubevidste, giver rytteren problemer på forskellige områder. For det første vil opstillingen blive anstrengt og påtaget og ikke længere falde naturligt. Sædet føles højre/venstre uens eller for/bag uens. For det andet kan man mærke et asymmetrisk tryk i bøjlerne, og for det tredje oplever man, at volterne, og i særlig grad de mere avancerede gangformer, også får en sideforskel.

Selve sædet er jo den væsentligste kontakt imellem rytter og hest og skal, som mange ved, ligge midt i den trekant, som udgøres af siddeknoglerne og symfysen(skambenet). Der skal ikke mange skader til, før det centrale trykpunkt rykkes i forhold til det optimale midt i trekanten. Og det er netop det, der i det væsentligste adskiller rytterskader fra skader hos andre sportsfolk: Hesten vil gøre ALT for at behage rytteren! Herunder ændre sit eget, naturlige bevægemønster, og dermed potentielt skade sig selv. Når først hesten er skadet, tager den onde spiral virkelig fart.

Der er altså 2-3 muligheder for en rytter til at registrere, at noget er galt i kroppen:

·      Egen fornemmelse af asymmetri i sædet og ridningen

·      Hesten er jævnlig skadet og må have hestefysioterapeut- eller kiropraktor

·      Hesten begynder at kaste rytteren af

Vi har alle et ansvar for at forvalte vores liv og dermed også vores krop på en respektfuld og ansvarlig måde, men rytteren har altså et dobbelt ansvar. 

Hos Kiropraktor.com ser vi mange ryttere, fordi vi kan hjælpe dem til at få ’muget ud’ i deres skader, så de igen kan få et optimalt og vellykket ridt.


Læs også om